Öğretim Elemanlarımızdan Yar. Doç.Dr. Turhan Ada'nın Yeni Çıkan KitabıTüm Haberler

 

 

 

 

 

 

 

Osmanlı’nın son demlerinde yaşayıp da tarihe adını yazdıran nice şahsiyetler vardır ki, günümüzde bu isimlerin çoğu hatırlanmıyor. Şüphesiz, II. Meşrutiyet’ten başlayarak İstiklal Harbi’ne kadar devam eden çalkantılı ve sancılı dönemde, bu sürecin tam ortasında yer alan Rıza Tevfik Bölükbaşı’nın da önemli bir yeri vardır. Hayatı dikkatle incelendiğinde; siyasi akışa göre değişmeyen fikirleri, olaylara karşı tepkisiz kalmayan tavırları ve yeri geldiğinde çoğu kimsenin başaramadığı cesur konuşmalarıyla, haysiyetinden taviz vermeyen bir portre vardır karşımızda. 

Bütün bunların dışında Rıza Tevfik denilince asıl hatırlanması gereken, elbette ki onun edebi yönüdür. Şiirleriyle dönemin birçok münevveri kendisini bu yönüyle takdir etmiş, hatta Abdülhak Hamid, onu en başarılı Türk şairi olarak nitelendirmiştir. 

Rıza Tevfik’in renkli kişiliğini ve hareketli hayatını, akıcı bir üslup ve zengin dipnotlarla anlatan bu eseri okuyunca, yakın tarihimizin bir şahsiyetini daha yakından görme fırsatı bulabilirsiniz. 

 

İSTANBUL, 2015